Telefon - Hívjon most!
+36 30 42 77 682

    Hívjon most!

Referencia

Vissza a többi bejegyzéshez

Az 5 leggyakoribb kérdés az energetikai tanúsítványról.

hasznos_tudnivalok_energiatanusitvany

Energetikai tanúsítóként sok olyan kérdéssel fordulnak hozzám az ügyfeleim, amelyek felmerülnek bennük a munkámmal kapcsolatban.

 

A leggyakoribb témákat gyűjtöttem össze ebben a cikkben.

 

  1. Kié a felelősség, hogy legyen tanúsítvány?

A szakvéleményt minden esetben az ingatlant eladó személy vagy cég készítteti el, át kell adnia a vevőjének. Ezt az adásvételi szerződés megkötésekor írásba kell foglalni.

Ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki nem készítteti el az energetikai tanúsítványát.  Aki a jogszabályban előírt bejelentési, adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget.

 

  1. Mit kell csinálni a dokumentummal átadás után?

Az eladó megkapja a kész tanúsítványt és a számlát. A tanúsítványt magával viszi a szerződéskötésre, beleírják a HET számot a szerződésbe és átadja a vevőjének.

 

A tanúsítvány az ingatlannal együtt jár, hétköznapi példával élve: a mosógéphez, hűtőhöz stb. is kapunk egy teljesítményéről, energiafelhasználásról szóló igazolást.

 

A számlával tudja igazolni, hogy eleget tett a törvényben foglalt kötelességének azzal, hogy az eladáshoz elkészíttette a tanúsítványt, így érdemes azt megtartani az eladónak, hiszen az energetikai tanúsítvány elismert költségnek számít az ingatlanértékesítés során és csökkenthető az ingatlan adásvétel utáni esteleges illeték mértéke.

 

  1. Meddig érvényes?

Az energetikai tanúsítvány a hatályos jogszabály szerint a feltöltéstől számított 10 évig érvényes.

 

  1. Be kell menni a lakásba, kell-e felmérés egyáltalán?

Igen. A hiteles, hivatalos papír helyszíni szemle nélkül nem kivitelezhető. Amennyiben így ajánlanak Önnek tanúsítást, annak a komolysága is olyan, a későbbiekben a vevője joggal élhet azzal az igényével, hogy használható változatot kér, és készítesse el újra.

2016 óta kötelező a számítások mellé csatolni egy fotódokumentációt, amely az ingatlan nyílászáróit, gépészeti paramétereit és homlokzati képét mutatják meg.

 

  1. Miből áll egy felmérés?

A felmérés célja, hogy meghatározzam az épület lehűlő felületeit, építési anyagait, a helységek pontos méreteit, a fűtés és melegvíz készítés módját. Illetve az utólagos felújítások feltérképezésével pontosítható a besorolás.

 A felmérés során végigmérem a helységeket, lefotózom a nyílászárókat, a fűtési módokat.

Időtartama: az ingatlan típusától függően 15 perctől 45-ig.