Telefon - Hívjon most!
+36 30 42 77 682

    Hívjon most!

Referencia

Vissza a többi bejegyzéshez

Mikor nem kell energetikai tanúsítvány

Mikor nem kell energetikai tanúsítvány?

 

Az alábbi esetekben nem szükséges energetikai tanúsítványt készíteni:

 - Olyan épület esetén, ami 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű és más épülethez nem csatlakozik. Lakások esetén minden esetben kötelező, így akár egy 18 m2-es garzonlakásra is vagy egy 20 m2 –es házrészre is. (Az 50 m2-es korlát, csak külön álló épületre vonatkozik, például egy különálló nyári konyhára.)

 - Az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre, például üdülőkre, (ha a tulajdoni lapon is üdülőként van nyilvántartva).

 - A legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületre, fólia- vagy sátorszerkezetre.

 - A nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű olyan mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre.

 - Műhelyre vagy az ipari területen lévő épületre, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki.

 - Hitéleti célra használt épületre.

 Továbbá nem kell tanúsítvány azokra az épületekre vagy önálló rendeltetési egységekre (külön bejárattal rendelkező eltérő rendeltetésű helyiségek: Pl: garázs) amiben nincsen fűtés vagy hűtés.

Tehát garázs, tároló, iroda, raktár, üzlethelyiség esetében abban az esetben nem kell tanúsítvány ha nincsen benne fűtés vagy hűtés, vagy az egy 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületben található.

Teremgarázs esetében természetesen egy darab beállóra nem készülhet tanúsítvány abban az esetben sem, ha az fűtött vagy hűtött. Ebben az esetben a teljes teremgarázsra kell készíteni egy darab tanúsítványt, ami felhasználható az összes beálló hely értékesítésekor.

 

 


 

Hasznos alapterület fogalma: a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m.

Nettó alapterület fogalma: helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területe. Vagyis a falak által csökkentett terület, szintenként. Többszintes ház alapterületénél össze kell adni a szintenkénti területeket.

Belső hőnyereség fogalma: Gépek, világítás stb. hőleadásából származó nyereség.